Utam a családig

Babát szeretnénk 2008 augusztus óta. Utam a szülővé válásig. Egyszer már sikerült, Tamarának hívják :-) Az előzmények: Volt itt egy év spontán próbálkozás, hormonvizsgálat, Closti kúra után fogantatás, majd missed ab, majd kiderült az inzulin-rezisztencia, PCOS, endometriózis; volt méhsövényem - nem vagyok egy egyszerű eset.

Címkék

Friss topikok

  • Bee001: Nem kérek tanácsot, szakértői véleményt. Nekem az számít, amit az orvos mond. Ez a blog nem egy fó... (2013.12.11. 20:27) Imádkozzatok értem
  • Nyonyeszka: A fenébe! Annyira sanálom! :-((((((((((((((((((((((((((((((((((( (2013.11.25. 20:05) Megjött.
  • Bee001: :( Én is drukkolok nektek! (2013.09.27. 19:58) Lelkem mint a bomlott cimbalom
  • Bee001: @Nyonyeszka: vágássy :) (2013.09.27. 08:23) Doki 2013.09.26.
  • Artemisz Salomvary: Szöveg(elés) :) helyett: tunderliget.freeblog.hu/archives/2011/03/ És ami szerintem nekem a legi... (2013.07.15. 22:11) Az elmúlt ciklusról

Zárójelentés

2010.07.02. 17:18 - Bee001

Címkék: hiszteroszkopia mehsoveny

Ma elvándoroltam a megműtős doki rezidenciájára, és tulajdonképpen nála kellett volna jelentkeznek csekkolásra, de nem volt kedvem. UH-zni nem fog, nyúlkálni meg minek? Hagyjon békén. Hétfőn megyek az MM-be, UH, és viszem a zárójelentést. Majd az a doki megnézi és majd az a doki nyúlkál. (Meg már látta is pár napja, minden oké) Elegem van már a túlzott turkálásból, különben. Csak amennyi nagyon muszáj.

Odamentem a betegfelvételre és elkértem a záróm. Jó sok mindent ráírtak, pl kiderült, hogy a clostis doki 2009-ben csinált cytológiája benne van a rendszerben (?), és P2.  Vagy csak ráírtak valamit. Vagy, hogy a bőröm normál turgorú. (?) Nyálkahártya: kp. vértelt, cyanosis nincs. Még jó. Oedema: nincs. Conjunctiva (a szem kötőhártyája): kp. erezett. (Nagyon közepesen közepes vagyok mindenből - közepesen fejlett és táplált például :) Sclera (ínhártya): fehér. Nyirokcsomó: nem tapintható. Mellkas: részarányos, szimmetrikus. Rekesz: légzéskor kitér. Vesetájék: ütögetésre nem érzékeny. Na most, ezek vagy mindent beírtak, amit beszoktak, copy+paste, vagy amikor elaltattak, elkezdtek nyomkorászni, felhúzták a szemhéjam, meg ilyenek, kábé, mint amikor gyerekként vizsgálgattuk a játékbabákat... :-))) Most legalábbis ilyen képek jelentek meg előttem. Pulsus: 80/min RR: 120/80 Hgmm. Hasi műtéti hegek: nincsenek. Mozgásszervek: alakilag és funkcionálisan épek.

Status: A has puha, betapintható. Ép külső genitálék. Sima felszínű portio (külső méhszáj), folytatásában rendes, nagy tömött, mobilis uterus (méh). Adnexregiókban kóros nem tapintható. (Adnex: a méhkürtök és petefészkek együttes neve.) Douglas szabad, nem ledomborított (ledomborított = méhen kívüli terhességre utalna). Vérzés nincs. Feltárás: ép hámmal borított portio.

Diagnosis: Septum uteri - sövénnyel kettéosztott méh

Beavatkozás: Hysteroscopos septum resectio

Epikrízis: Primaer sterilitás és septum uteri miatt hysteroscopiát végeztünk. A septumot resectoscoppal resecaltuk. Közel normális méretű méhüreget képeztünk. A tuba*szájadékok átjárhatónak bizonyultak. Zavartalan műtét és postoperatív szak.

 

A női nemi szervek anatómiája és élettana

A méhkürt vagy petevezeték (*tuba uterina) kb. 10-13 cm hosszúságú, csillószőrös nyálkahártyával bélelt, izmos falú cső, a méh üregét köti össze a petefészek felső felszínével, azonban azzal nincs közvetlen, szoros kapcsolatban. A női hasüreg tehát nem zárt tér, hanem a méhkürt nyílásán keresztül közlekedik a nemi szervek üregével, és ezáltal a külvilággal is.
A méh (uterus) körteidomú, üreges, tömör falú simaizomszerv, mely a hashártya alatti térben foglal helyet. Fő részei a méhtest (corpus uteri) és a méhnyak (cervix uteri). Üregét a méhnyálkahártya (endometrium) béleli, falának legnagyobb részét a méhizomzat (myometrium) képezi, kívül a hashártya (perimetrium) borítja. A méhnyak nyálkahártyájának mirigyei nyákszerű váladékot termelnek, mely csap alakjában kitölti a méh nyakcsatornáját. Bár ez a nyákcsap meglehetősen tömör, mágis átjárható a hímivarsejtek számára.
A petefészek (ovarium) páros, zöldmandulához hasonló idomú és nagyságú mirigyes szerv. Belső állományát sejtszegény kötőszöveti állomány, illetve petefészektüszők alkotják (folliculus), melyekben a petesejt (oocyta)található, és melyek az agyfüggelék mirigy (hypophysis) által termelt ható hormon (FSH: Folliculus Stimuláló Hormon) hatására érésen mennek át, illetve a tüszők a hormon hatására női nemi hormont (ösztrogén) is termelnek, mely a másodlagos női nemi jellegek kialakulásáért felelős.
A petesejt érése és a tüsző megrepedése (ovuláció) az agyalapi mirigy által termelt ható hormon hatására (LH: Luteinizáló Hormon) következik be, melynek során az érett petesejt kijut a szabad hasüregbe. Innen a méhkürt (petevezeték, tuba uterina) petefészek felső pólusára visszahajló hasüregi nyílásába jut, majd ezen keresztül megkezdi vándorlását a méh ürege felé. A megrepedt tüsző helyén hormontermelő szerv alakul ki, melyet sárgatestnek (corpus luteum) hívunk, hormonja a sárgatesthormon (progeszteron). Ha a tüszőből felszabadult petesejt nem termékenyül meg, a sárgatest mintegy tíz napig fejlődik, majd sejtjei elfajulnak, nem fog elég hormont termelni, és a pete befogadására elkészült méhnyálkahártya vérzés kíséretében lelökődik: menstruáció. Amennyiben a petesejt megtermékenyül, a sárgatest fennmarad, növekedni fog, tovább termeli a sárgatesthormont (ezért is hívják terhességmegtartó hormonnak is), majd amikor a méhlepény átveszi a hormontermelést, visszafejlődik. Az ovulációs ciklus átlagosan 28 napos folyamat, melynek során a különböző hormonhatások (ösztrogén és progeszteron) következtében a méhnyálkahártya megvastagodik (proliferációs fázis), kiválasztó fázisba jut (szekrációs fázis), ezt követi a fent említett méhnyálkahártya lelökődése (menstruációs fázis), majd a nyálkahártya állapota helyreáll (regenerációs fázis).
A hüvely (vagina) kb. 7-9 cm hosszúságú, izmos falú cső, mely megközelítőleg a medence tengelyében halad.



süti beállítások módosítása