Utam a családig

Babát szeretnénk 2008 augusztus óta. Utam a szülővé válásig. Egyszer már sikerült, Tamarának hívják :-) Az előzmények: Volt itt egy év spontán próbálkozás, hormonvizsgálat, Closti kúra után fogantatás, majd missed ab, majd kiderült az inzulin-rezisztencia, PCOS, endometriózis; volt méhsövényem - nem vagyok egy egyszerű eset.

Címkék

Friss topikok

  • Bee001: Nem kérek tanácsot, szakértői véleményt. Nekem az számít, amit az orvos mond. Ez a blog nem egy fó... (2013.12.11. 20:27) Imádkozzatok értem
  • Nyonyeszka: A fenébe! Annyira sanálom! :-((((((((((((((((((((((((((((((((((( (2013.11.25. 20:05) Megjött.
  • Bee001: :( Én is drukkolok nektek! (2013.09.27. 19:58) Lelkem mint a bomlott cimbalom
  • Bee001: @Nyonyeszka: vágássy :) (2013.09.27. 08:23) Doki 2013.09.26.
  • Artemisz Salomvary: Szöveg(elés) :) helyett: tunderliget.freeblog.hu/archives/2011/03/ És ami szerintem nekem a legi... (2013.07.15. 22:11) Az elmúlt ciklusról

Diagnosztikai módszerek a női termékenység kivizsgálására

2009.11.13. 21:53 - Bee001

Címkék: baba

Forrás: http://babatervezok.otthona.net/vizsgalatok.shtml

Ne várj sokáig, kezdeményezd a vizsgálatokat!
A nők első gyermekük születésének időpontjában egyre idősebbek. Nem mindegyikük teher arról, hogy még nem sikerült teherbe esnie. Sokukat a nőgyógyászuk nem vesz komolyan, nem vizsgál meg, csak türelemre int. Egy 20-as éveiben járó nő se próbálkozzon 2 évet, csak mert még olyan fiatal! Legkésőbb egy év elteltével érdemes elkezdeni a kivizsgálásokat.

TesztAjánlott ciklusnapMire jó a teszt
Ébredési hőmérséklet méréseAz egész ciklusbanA hőgörbe sokmindent megmutat, pl. hogy van-e tüszőrepedésed, és hogy elég hosszú-e a ciklusod második fele, vagy valamilyen hormonzavar állhat fenn, amely útjában áll a teherbeesésnek.
Páfrányosodás megfigyelése a minimikroszkópbanKözvetlenül a tüszőrepedés előtt, amikor nyúlós nyálkát tapasztalszA páfránylevél szerű kristályszerkezet a mikroszkópban a termékeny időszakról árulkodik, amikorra érdemes az együttlétet időzíteni, azt viszont nem árulja el, hogy a spermiumok képesek-e ebben a nyálkában elélni.
VértesztAttól függően, mely hormonok kerülnek vizsgálatra, az említetteken kívül általában a 3. és 21. ciklusnap:
FSH - 3. és 10.cn
Ösztrogén - 3.ZT és 7-10 nappal az ovuláció után
LH - az ovuláció körül
Progeszteron - LH-csúcs+7-10.cn
Prolaktin - bármely ciklusnapon
TSH - bármely ciklusnapon
Tesztoszteron - bármely ciklusnapon
DHEAS - bármely ciklusnapon
Elárulja, hogy ezek a fontos hormonok kielégítően rendelkezésre állnak-e.
Endometriumbiopszia1-2 nappal a menstruáció kezdete előttAnnak kiderítésére, hogy a luteális szakasz rendben lezajlik-e és a méhnyálkahártya elég vastag-e a beágyazódáshoz. A biopszia vétele nem szakít meg egy esetleges terhességet, ha emiatt aggódnál.
HSGEgy héttel a menstruáció utánRöntgenvizsgálat, amely megmutatja, hogy a petevezetők átjárhatóak-e, és hogy a méhben nincsenek-e elváltozások.
Hiszteroszkópia (méhtükrözés)Az ovuláció előttA méh üregében található elváltozások felderítésére.
Laparoszkópia (hastükrözés)Az ovuláció előttMióma, endometriózis kizárására.
Posztkoitális-teszt (immunológiai teszt)Közvetlenül az ovuláció előtt, amikor a legjobb minőségű nyálkát tapasztalod, néhány órával az együttlét után.Annak kiderítésére, hogy a spermiumok ellen termelsz-e védekezőanyagokat, azaz hogy ezek képesek-e élve túljutni a nyálkán.
UltrahangAz egész ciklus soránPeteérés, ovuláció nyomon követésére, a méhnyálkahártya vastagságának megállapítására, ciszták kizárására.

 

Spermavizsgálat: mi a normális?

Az ejakulátum mennyisége
pH
Spermakoncentráció
Spermiumok összes mennyisége
Mozgékonyság
Morfológia
Életképesség
Fehérvértestek száma
 
2 ml vagy ennél több
7,2 - 8,0
20 millió/ml vagy ennél több
40 millió/ejakulátum vagy ennél több
50% vagy több mozgékony
30% vagy több normális morfológiájú
75% élő spermium
kevesebb mint 1 millió/ml
 

Otthon végezhető tesztek a női és férfi termékenység vizsgálatára

Home FSH-tesztBabystart BioCheck fertility test

A női termékenység megállapítására alkalmas, a petefészekben található petesejtek minőségét határozza meg az FSH szintjének mérésével vizeletből. A nők petefészkében már születéskor megtalálhatók a petesejtek, és ezek a szervezettel együtt öregednek. A változókor közeledtével a szervezet 13-szor annyi FSH-t termelhet, mint előtte, hogy az ösztrogéntermelést serkentse. Ez a teszt ezt a megnövekedett mennyiséget mutatja ki vizeletből: 30 perc elteltével megjelenik egy piros csík, ha az FSH mennyisége normális, két csík pedig akkor, ha megnövekedett a mennyisége (hasonlóan működik, mint egy terhességi teszt).

A teszt 30 év feletti nőknek ajánlatos.
 
Home spermatesztFertell-test (spermiumok mozgékonyságára)

Angliában kapható a Fertell-test, amely egy olyan kis szerkentyű, amelyet ejakulátummal kell feltölteni. Ez a szerkentyű a méhnyakat és a nyálkát utánozza: a spermiumok 37 fokra melegítése után ezek elindulnak felfelé a teszt csatornáján, de csak az egészségesen mozgók jutnak át. A csatorna másik oldalán egy pirossal színezett ellenanyag várja és köti meg őket, amely 30 perc elteltével színreakciót ad. Minél több spermium jutott át, annál intenzívebb a szín. Megbízhatósága 95%-os.

Babystart Sperm Count Test (spermiumok számának megállapítására)

A teszt azt mutatja meg egy színreakcióval, hogy van-e az ejakulátumban elegendő számú spermium. Egy kontrollablakkal kell az eredményt összehasonlítani és ha 20 millió spermiumnál kevesebb van mililiterenként, akkor a tesztablak színe halványabb, világosabb lesz, mint a kontroll. Ez a teszt viszont nem árul el semmit a spermiumok mozgékonyságáról.
Aki pontosan tudni akarja, hogy egy megtermékenyítéshez elegendő-e a sperma, nem kerülhet el egy orvosi vizsgálatot. Ehhez otthon is lehet próbát gyűjteni egy speciális óvszerbe, ha ez odaér a laborba a következő 30 percben.



süti beállítások módosítása