Utam a családig

Babát szeretnénk 2008 augusztus óta. Utam a szülővé válásig. Egyszer már sikerült, Tamarának hívják :-) Az előzmények: Volt itt egy év spontán próbálkozás, hormonvizsgálat, Closti kúra után fogantatás, majd missed ab, majd kiderült az inzulin-rezisztencia, PCOS, endometriózis; volt méhsövényem - nem vagyok egy egyszerű eset.

Címkék

Friss topikok

  • Bee001: Nem kérek tanácsot, szakértői véleményt. Nekem az számít, amit az orvos mond. Ez a blog nem egy fó... (2013.12.11. 20:27) Imádkozzatok értem
  • Nyonyeszka: A fenébe! Annyira sanálom! :-((((((((((((((((((((((((((((((((((( (2013.11.25. 20:05) Megjött.
  • Bee001: :( Én is drukkolok nektek! (2013.09.27. 19:58) Lelkem mint a bomlott cimbalom
  • Bee001: @Nyonyeszka: vágássy :) (2013.09.27. 08:23) Doki 2013.09.26.
  • Artemisz Salomvary: Szöveg(elés) :) helyett: tunderliget.freeblog.hu/archives/2011/03/ És ami szerintem nekem a legi... (2013.07.15. 22:11) Az elmúlt ciklusról

Tippgyűjtés: a reggeli émelygés leküzdésére

2010.01.20. 19:56 - Bee001

Címkék: baba emelyges varandos

Ha majd újra terhes leszek, biztos jól fog jönni:

1. Mielőtt fölkelnél, majszolj! Még mielőtt felemelnéd a fejed a párnáról, majszolj el egy kekszet. A férjurad biztosan nem fog szemrehányásokat tenni, ha az ágyban próbálsz enni.

2. Lassan emeld fel a fejed a párnáról! (Ki kellene próbálni, hogy tudjuk, tényleg beválik-e a hányinger ellen, viszont ez tényleg jó tanács, hiszen alapjaiban nem tesz jót, ha egy kismama hirtelen mozdulatokat tesz, tényleg jól teszi, ha pihen, és csak lassan ül fel ébredés után. Ezzel a vérnyomás-ingadozás, hirtelen megszédülés biztosan kiküszöbölhető.)

3. Ne koplalj, de ne is zabálj! Az üres gyomor nem tesz jót sem a babának, sem a mamának. Ha odabent nincs, ami felszívja az állandóan termelődő gyomorsavat, akkor émelyegni kezdesz, és ez akkor is igaz, ha éppen nem vársz babát. A túlevett, hirtelen kitágult gyomor szintén nem kellemes érzés. Ha nagyon kívánsz valamilyen ételt, akkor is meg kell próbálnod mértékletesnek maradnod.

4. Igyál sokat! Végy egy literes üveg szénsavmentes ásványvizet, önts bele kevés gyümölcslevet, de csak ízesítésképpen, és ha émelyegnél, csak igyál egy kortyot. (Itthon az anyukák citromos vizet iszogatnak csak, de miért ne lehetne egy kis baracklevet tenni a vízbe. Amolyan ízes víz lesz belőle, még a cukortartalma miatt sem kell aggódni, mert tényleg csak egy minimális mennyiségű gyümölcslevet kell a vízhez adni, így ettől hízni – úgy gondolom – lehetetlen. Nagyobb gondot jelent az ital cukortartalma a fogakra. A kismamáknak amúgy is különösen oda kell figyelni a szájhigiéniára.)

5. Edd meg, amit kívánsz! (Vagy legalább gondolj valamilyen finom ételre, az hátha megvéd a hányástól.) Persze evés közben azért érdemes a mértékre figyelni, ha nem akarsz a terhességed alatt 20-30 kilókat fölszedni. Ezért ha megkívánnál valamit, akkor csak normál adagot fogyassz el belőle. Nem kell kettő helyett enned, ez egy tévhit. És ha lehet, ne kívánj meg lehetetlent, vagy lehetségest lehetetlen időben.

6. Kerüld a szagokat, használd az illatokat! Ha sikerül olyan parfümöt találni, ami nem émelyít, akkor használd. Ha kedveled a természetes illatokat, akkor csak egyszerűen végy egy citromot, és a héját szagolgasd, ha rosszul éreznéd magad. Persze előtte alaposan mosd meg a permetszerek miatt. Sokan például tömegközlekedési eszközön csak citrommal vagy naranccsal a kezükben képesek utazni, amit egyfolytában szagolgatnak.

7. Ne hordj szűk ruhát! Ha nyomja a hasad a nadrág dereka, akkor eleve kellemetlenül érzed majd magad. Ha gyomrod is préselgeti, akkor rásegítesz a hányingerre, ahelyett, hogy ellene dolgoznál.

8. Citromos, narancsos cukorka - de nem sokat naponta! Émelygés, hányinger esetén segíthet egy kis citrom illata vagy íze, esetleg savanyúcukor vagy szőlőcukor, illetve csodákat művelhet egy kis keksz, kétszersült vagy bármilyen olajos mag, pl. mogyoró. A bevált szereket nem árt mindig magunknál hordani, felkészülve minden eshetőségre. Egy darabka csoki vagy szőlőcukor a hirtelen leeső vércukorszint emelésére is alkalmas, a rosszullét, ájulás így megelőzhető.

9. Ne egyél zsírosat, csak könnyű ételt, próbáld ki a diétás kosztot, ha erősen émelyegnél.

A rosszullétek a 12. hét környékére ritkulnak, elmúlnak és következik a várandósság legkellemesebb középső harmada. Akik kontrollálni kívánják súlygyarapodásukat, azoknak ebben az időszakban kell összeszedniük minden akaraterejüket. Hiszen ilyenkor jellemző a kívánósság, amire nincs is jobb szó, a kismama átmenet nélkül és csillapíthatatlanul megkíván valamilyen ételt, általában valami gyümölcsöt (meggy, alma, dinnye, banán, narancs) vagy savanyúságot, de nem ritkán valami édességet (csokit, sütit). A kísértésnek nagyon nehéz ellenállni, a lelkibéke érdekében sokan nem is próbálják meg, hanem egyszerűen jóízűen megesznek bármit, ami jólesik. Családjuk nem kis csodálkozására akár extrém ételkompozíciókat is a legnagyobb kedvvel, pl.: mézes kenyeret uborkával és/vagy mustárral. Ismerünk olyan esetet is, amikor addig kifejezetten elutasított étel iránt jelentkezik étvágy.



süti beállítások módosítása