Utam a családig

Babát szeretnénk 2008 augusztus óta. Utam a szülővé válásig. Egyszer már sikerült, Tamarának hívják :-) Az előzmények: Volt itt egy év spontán próbálkozás, hormonvizsgálat, Closti kúra után fogantatás, majd missed ab, majd kiderült az inzulin-rezisztencia, PCOS, endometriózis; volt méhsövényem - nem vagyok egy egyszerű eset.

Címkék

Friss topikok

  • Bee001: Nem kérek tanácsot, szakértői véleményt. Nekem az számít, amit az orvos mond. Ez a blog nem egy fó... (2013.12.11. 20:27) Imádkozzatok értem
  • Nyonyeszka: A fenébe! Annyira sanálom! :-((((((((((((((((((((((((((((((((((( (2013.11.25. 20:05) Megjött.
  • Bee001: :( Én is drukkolok nektek! (2013.09.27. 19:58) Lelkem mint a bomlott cimbalom
  • Bee001: @Nyonyeszka: vágássy :) (2013.09.27. 08:23) Doki 2013.09.26.
  • Artemisz Salomvary: Szöveg(elés) :) helyett: tunderliget.freeblog.hu/archives/2011/03/ És ami szerintem nekem a legi... (2013.07.15. 22:11) Az elmúlt ciklusról

Nőgyógyász 2010. márc. 19.

2010.03.19. 14:05 - Bee001

Címkék: ir uh closti pcos utrogestan hiszteroszkopia endometriozis cikluskovetes

Elmentem nőgyógyászhoz oda, ahol az IR-t is diagnosztizálták, mert azt az infót kaptam, hogy az itteni doki sokkal alaposabb. Hát mit mondjak. 20 perc alatt többet tudtam meg a saját szaporítószerveimről, mint másfél év alatt eddig. Ennyit az eddigi dokijaimról. Mindaz, amit megállapított, nem most alakulhatott ki, mert elvittem az összes papírom, és voltak ráutaló jelek.

Ép portio, kp nagy méh anteflexioban*, fundusa** kissé kiszélesedett, bő tapintható ovárium. UH: uterus hossza 72 mm, endometrium 5 mm. Uterus subsept? Arcuatus? Jobb ov-ban 7 db 2 mm-es foll mellett 15 mm-es sűrűbbennékű képlet, a balban 7-8 db 2-3 mm-es foll. Jav: ciklusköv, prog meghat, utána hysteroscopia.

*Anteflexio-versio: a méh normál helyzete a kismedencében. A méhtest a méhnyakkal előrenéző tompaszöget zár be (anteflexio), és az egész méh előrefelé dől (anteversio). Anteflexio uteri: a méh meghajlása előre úgy, hogy hossztengelye a belső méhszáj magasságában megtörik s a méh teste előre tekintő, kisebb-nagyobb szöget képez a méh nyakrészével. Az A. csak akkor kóros alakváltozása a méhnek, ha a megtörés állandó, ha a méh nem egyenesedhetik ki s ezáltal természetszerű alak- és helyváltozásaiban akadályozva van; ha a méhnek ez az alakváltozása egyéb bajokat okoz. Némi A. a méh rendes alakjának is jellemző tulajdonsága. A nők kb. 20%-nál a méh különböző fokban hátrahajlik (retroflexio). Ez időnként megnehezíti a teherbeesést, de a legtöbb esetben gond nélkül kihordható a magzat.

**Méh fundusa: a méhtest felső, széles, domború vége. A terhes méh nagyságát a fundus magasságával szokták kifejezni. Pl. köldök felett két harántujjal vagy gyomorgödörben. A méh nagysága optimális esetben a terhesség korára is utal.

1. Nem csak IR-em van, de PCO-m is, enyhe fokú, az egyik petefészkemen 7, a másikon 8 apró cisztát számolt meg

 

2. Van valami rendellenes a méhem formájában: túl széles, és középen belóg valami, ez lehet az, hogy szív-alakú a méhem, vagy van ott egy ’sövény’ - hiszteroszkópiát akar, megnézik, és akkor ha méhsövény, akkor el is távolítják. Ez azért fontos, mert ha sövény, az is okozhatta a vetélést.

 

Hiszteroszkópia

Különböző vérzési zavarok, meddőség, vetélési hajlam vagy ismeretlen eredetű alhasi panaszok okának tisztázására a méhüreg diagnosztikus tükrözését (hiszteroszkópiát) ajánljuk bizonyos esetekben. Ezzel az operatív vizsgálati módszerrel gyakran olyan elváltozásokat is fel lehet ismerni, melyeket más módszerek (pl. az ultrahanggal vagy a méhűri kaparással) nem tudnak kimutatni (pl. polipok, fejlődési rendellenességek vagy korai stádiumban lévő daganatok).

Optikai műszert ún. hiszteroszkópot vezetünk át a hüvelybemeneten és a méhnyakcsatornán keresztül a méhbe (ld. ábra), melyet gáz vagy folyadék bejuttatásával kitágítunk. Így az optikai műszer segítségével a méh belső felületét és a méhnyálkahártyát pontosan és alaposan megvizsgálhatjuk.

A hiszteroszkóp segítségével speciális m
űszereket (kisebb fogókat / csipeszeket) juttathatunk a méhbe, melyekkel könnyen és fájdalommentesen vehetünk szövetmintát mikroszkópos vizsgálathoz. A diagnosztikai tükrözéssel egyidejűleg kisebb beavatkozásokra
polipok, kisebb miómák eltávolítására, sövény kiirtására, összenövések oldására - is sor kerülhet. Abban az esetben, ha a méhnyálkahártya teljes kiürítése ajánlott, külön informáljuk a pácienseket.

A tükrözést fájdalomcsillapítással végezzük. Ez történhet fájdalomcsillapítók és/vagy nyugtatók adásával, helyi érzéstelenítéssel ill. rövid altatással. Ez többek között a beteg fájdalomérzékenységét
ől, illetve anatómiai adottságaitól függ. Az anesztéziával kapcsolatos bővebb információkat mindig az altatóorvosi konzultáció során kapja meg a páciens. A beavatkozás - amennyiben azt egyéb kezelésekkel nem kell kombinálni egy napos kórházi tartózkodást igényel.


3. Mivel konstans az alacsony progeszteron, mindenképp javasolja ő is a progi-pótlást Clostival, majd később utroval. Egyelőre hiszto, és ciklus-követés, mehetek újra jövő pénteken is.

 

4. Az egyik petefészkemben van egy endometriózis, nem nagy, legközelebb azt is nézni fogja - növekszik-e stb..

 

Mi is az endometriózis? Ebben a betegségben a méh belsejét képző szövet (endométrium) beágyazódik a méhen kívül. Legtöbbször a méh körül a nemi szervekben, mint például a petefészekben. Ritka esetekben a belekbe és a májba is beágyazódhat. Normális körülmények között ez a szövet csak a méhben található és havonta, a hormonok hatására, megvastagszik és lehámlik. Ha ez a szövet a testben máshol található, ugyanez a folyamat megy végbe, viszont a lehámlott szövet nem tud a testből eltávozni.

Mi okozza az endometriózist? A pontos ok ismeretlen, viszont van egy elterjedt elmélet, miszerint a menstruációkor a folyás visszafelé áramlik és ezáltal az endometrium bekerül a hasüregbe és elkezd nőni a méhen kívül.

 

Ja, és mivel magzatbolyhokat is távolítottak el a műtét során anno (műszeres befejezés), az első terhességem nem csak egy üres petezsák volt, hanem volt ott baba is. De Dr Lyuk ennyit nem volt képes kimondani.

 

 



süti beállítások módosítása